Op 11 oktober 2021 begint deel 1 van de UN Biodiversity Summit in Kunming, China. Dit moet de conventie zijn waarin alle landen op aarde gaan bepalen hoe het verlies van biodiversiteit en ecosystemen gestopt gaat worden. De doelen die in in 2010 in Aichi gezamenlijk zijn bepaald zijn geen van allen (volledig) behaald en dat is zorgwekkend op zijn zachtst. Werk aan de winkel dus. Tijd om een duidelijker signaal af te geven. En dat is Business for Nature.
Op 11 oktober 2021 heeft Knowledge for Nature zich achter Business for Nature geschaard. Dit is een wereldwijde groep van ruim 1.000 bedrijven met een gezamenlijke omzet van ruim 4 biljoen dollar omzet die overheden over de hele wereld oproepen om zich meer in te spannen voor het behoud van de natuur.
We maken ons (terecht) grote zorgen om klimaatverandering. Dit heeft een grote impact op de natuur en de mens. Maar we onderschatten mogelijk hoe erg het met de natuur gesteld is. Zo doet het Stockholm Resilience Centre onderzoek naar de grenzen van onze planeet en in hoeverre we die bereikt hebben voor bijvoorbeeld klimaatverandering, vers water en de verzuring van de oceanen. Dit onderzoekscentrum kijkt echter ook naar biodiversiteit. En hoewel ze klimaatverandering beschouwing als een groeiend risico (code oranje), bevindt biodiversiteit zich al diep in het rood.
Laten we hopen dat de oproep het gewenste effect zal hebben en het de komende 10 jaar wel gaat lukken op de biodiversiteit op aarde te redden. Laat de UN Biodiversity Summit in Kunming nu en volgend jaar het keerpunt zijn. Dat het eindelijk gaat lukken om ambitieuze doelen te stellen en we ook de daadkracht tonen om deze te behalen. Het lijkt nu of nooit, niet alleen voor de natuur, maar voor al het leven op aarde. Om Churchill te citeren; Let this be our finest hour.