Diersoort uitgelicht: Afrikaanse Olifant (Januari 2017)

januari 7, 2017

2946163723_0b6c5395bd_b

Ik vind het persoonlijk één van de meest bijzondere dieren op aarde; de olifant. In deze eerste “diersoort uitgelicht” kijken we in het specifiek naar de Afrikaanse olifant (savanneolifant), het grootste landdier op aarde.

 

Facts

Naam: Afrikaanse savanneolifant

Latijnse naam: Loxodonta africana

Schofthoogte: 340 centimeter

Gewicht: maximaal 6300 kilogram

Draagtijd: 650 dagen (22 maanden)

Aantal jongen: 1 (tweelingen zijn zeer zeldzaam)

Leeftijd: 65 jaar

Beschermingsstatus: Kwetsbaar

 

elephant-1092508_1280 

Leefwijze

De savanneolifant leeft in Afrika beneden de Sahara. We zien het dier vaak op de Afrikaanse savannes, maar ze kunnen ook overleven in bergen, woestijnen en regenwouden. Zolang er maar vers water en voedsel in de buurt is. Er is zelfs een zeldzame soort olifant (bosolifant) die uitsluitend, je verwacht het niet, in het bos leeft.

 

De savanneolifant is een echt kuddedier, waarbij de vrouwtjes vaak hechte familiekuddes vormen met oma’s, moeders, dochters en kleindochters. De grootste en oudste koe, de matriarch, voert de kudde aan. Ze leidt de kudde naar waterbronnen en plekken om te eten. De mannetjes worden uit de kudde gedwongen wanneer ze ongeveer 10 tot 14 jaar oud zijn. Ze leven vervolgens solitair of in kuddes met uitsluitend mannetjes. Ze worden alleen bij vrouwtjes toegelaten voor het paren.

 

De dracht van een savanneolifant is lang, bijna 2 jaar. Ze krijgen vervolgens 1 jong (een tweeling is zeer zeldzaam) die vrij snel op eigen benen kan staan. De jongen zijn door hun nog geringe omvang kwetsbaar voor roofdieren (vooral leeuwen), maar worden doorgaans goed beschermd door de kudde.

 

Olifanten staan bekend als zeer sociale en intelligente dieren. Ze herkennen familieleden uit andere kuddes, helpen andere olifanten in nood en ze rouwen om overleden dieren (zelfs als ze na lange tijd weer bij het skelet komen). Ze kunnen goed leren en er zijn gedragingen zoals verdriet, humor, medeleven en zelfbewustzijn waargenomen. Er zijn zelfs waarnemingen van altruïsme gedaan bij olifanten

 

Wist u dat…

…olifanten niet kunnen springen?

…de penis van een olifant meer dan 1 meter lang kan worden?

…de slurf van een olifant ongeveer 150.000 spieren bevat (een menselijk lichaam heeft ongeveer 640 spieren)?

…jonge olifanten soms duimen net als kinderen dat doen? Maar dan met hun slurf uiteraard.

…olifanten dus rouwen om hun dode soortgenoten?

…de klipdas (lijkt op een marmot van ongeveer 50 centimeter) naaste familie is van de olifant?

…volgens CITES in 2013 meer dan 20.000 Afrikaanse olifanten zijn doodgeschoten?

…China aan het eind van 2017 de ivoorhandel eindelijk wil verbieden?

 

elephant-279505_1280

 

Beschermingsstatus – Kwetsbaar

Er wordt nog steeds heel veel gejaagd op de savanneolifant, voornamelijk voor het ivoor of als trofee. De aantallen zijn sinds het begin van de vorige eeuw enorm gedaald en de aantallen lopen nog steeds terug. Aan het begin van de 19e eeuw waren er naar schatting zo’n 3 tot 5 miljoen olifanten. Tegenwoordig schat men dat er nog zo’n 415.000 olifanten over zijn. Onlangs verscheen er een artikel in de Volkskrant waarin werd vermeld dat het aantal olifanten in 7 jaar tijd met 30% is gedaald. Door de trage voortplanting, blijven ze kwetsbaar voor de jacht en het verdwijnen van hun habitat.

 

Een positieve ontwikkeling: begin dit jaar werd bekend dat China de handel in ivoor gaat verbieden. Dat is een enorme stap voorwaarts.

 

 

Bronnen

http://www.volkskrant.nl/wetenschap/afrikaanse-olifant-gaat-nog-sterker-achteruit-dan-gedacht~a4368863/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Savanneolifant

http://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/dieren-en-planten/waarom-rouwen-olifanten-om-hun-dode-kuddegenoten

http://www.wistjedat.net/olifant/weetjes/

https://www.buzzfeed.com/danieldalton/elephant-facts?utm_term=.rpAXkmdY5#.iwKzGJL1R

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *